Κυριάκος Μητσοτάκης: Από 1 Ιανουαρίου 2023 καταργείται η εισφοράς αλληλεγγύης. Η κατάργηση θα αφορά και συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους»

Advertisements

 

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές δράσεις για την στήριξη της κοινωνίας.

«Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοίγοντας την συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 προκειμένου να στηρίξει την μεσαία τάξη, τους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα υπενθύμισε την φοροκαταιγίδα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements

«Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Παραδώσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10 χιλ νέες θέσεις ετησίως και σήμερα είναι πάνω από 30.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους. Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις. Εμείς νομοθετήσαμε τα 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα».

Από τα πρώτα λεπτά δε ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους». «Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.

 

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας:

Advertisements

Αναφέρθηκα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μόνο εντός του 2021 δόθηκαν 4,8 δισ. ευρώ σε επιδόματα με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα. Μια σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα στην ακρίβεια. Τα επιπλέον 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Τα 200 ευρώ σε πιο ευάλωτους και αυξημένο επίδομα τέκνων. Δεν θα πάψω να λέω ότι ότι και να κάνουμε θα μοιάζει λίγο και μικρό καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και αυξάνονται. Αυτό δεν αλλάζει την ένταση της προσπάθειας. Πρέπει να μένουμε μακριά από πανηγυρισμούς αλλά και από ανέξοδους μηδενισμούς

Η Ελλάδα ξεδιπλώνει σήμερα εθνική στρατηγική για ένταξη Ρομά. Πρόγραμμα στέγασης για ανέργους. Η κάρτα αναπηρίας 180.000 συνανθρώπους μας. Ο προσωπικός βοηθός θα επιτρέψει σε 2 χιλ δικαιούχους να βγουν από το σπίτι. Αναρωτιέμαι γιατί χαμογελάτε (σ.σ. είπε προς τον κ. Τσίπρα). Το θεωρείτε αδιάφορο ένας τετραπληγικός να βγει από το σπίτι.

Αν αυτά θεωρείτε ότι σας είναι αδιάφορα είστε μακριά από τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση λειτούργησε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να καταργήσει ρατσιστική αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να δώσει πρόσβαση στους διεμφυλικούς στα προγράμματα ΟΑΕΔ.

Για πρώτη φορά γυναίκες άνω των 50 ετών θα λάβουν όλες μήνυμα για να κάνουν μαστογραφία. Και για πρώτη φορά θα έχουν πρόσβαση σε ιδιωτική δομή. Γελάτε πάλι. Γιατί; Γιατί δεν τα κάνατε αφού γελάτε;

Advertisements

Είναι άλλο πράγμα να παρέχεις την δυνατότητα και άλλο να προωθείς μαζικό πρόγραμμα μαστογραφίας με πρωτοβουλία του κράτους. Είναι διαφορετικά πράγματα. Λυπάμαι.

Και λυπάμαι για ένα ακόμα λόγο. Πολλές από τις αλλαγές που περιέγραψα τις θεωρώ αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να έχουμε διακομματική στήριξη που θα έστελνε ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία. Δυστυχώς καμία από τις αλλαγές που περιέγραψα δεν τις ψηφίσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές του χθες και του σήμερα είναι συντριπτικές.

Από την πτώση της ανεργίας και τις αυξήσεις τις συντάξεις έως τις νέες δουλειές

– Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%

– Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ

Advertisements

– Την εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με ζόρι 10 χιλ θέσεις ετησίως σκαι σήμερα πάνω από 30 χιλ

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξει και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους

– Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις

– Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ; Ποιος θεσμοθέτησε νταντάδες γειτονιάς;

Όλα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται αλλά δεν τον ενδιέφεραν. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Advertisements

Κλείνω λέγοντας ότι τα όσα περιέγραψα δείχνουν ανάγλυφη εικόνα των παρεμβάσεων της κυβέρνησής μας. Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν ποιος είναι προοδευτικός και ποιος στα λόγια ευαίσθητος. Σε ένα κόσμο αλλαγών αλλεπάλληλων κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα/ Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος/

Ή ΝΔ ως μεγάλο λαϊκό κόμμα θα στέκεται δίπλα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την κρατική αρωγή.

Θωρακίσαμε με 13 δισ. ευρώ τις θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία.Να μην θυμίσω τις προβλέψεις της αξιωματική αντιπολίτευσης για εκτόξευση ανεργίας. Ευτυχώς αυτές οι Κασσάνδρες δεν επιβεβαιώθηκαν. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε θετική αξιολόγηση των παρεμβάσεών μας.

Ο μοχλός της ενεργητικής πολιτικής κατά της ανεργίας παραμένει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρωην ΟΑΕΔ). Τα προγράμματά της ήταν αυτά που άνοιξαν 136 χιλ νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 42 χιλ την προηγούμενη τετραετία. Με πόρους που δεν γίνονται παθητικά επιδόματα. Οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται για κατάρτιση και εξειδίκευση. Ο ‘ανεργος να αποκτά δεξιότητες που θα τον κρατήσουν μόνιμα στην αγροά εργασίας. Μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες θα παρακολουθούν κύκλους ψηφιακών μαθημάτων . Τις δεξιότητες αυτές θα τις πιστοποιούν πανεπιστήμια και επιχειρήσεις όπως η Microsoft.

Ενθάρρυνση ανέργων: η πολιτεία επιδοτεί με 300 ευρώ τον κάθε άνεργο που θα καταρτίσει ατομικό του σχέδιο και με το ξεκίνημα στην αμοιβή του θα προστίθεται το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο θα το λάμβανε

Advertisements

Για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας (ανω 56 ετών) . Στοχευμένα προγράμματα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Πρόθεσή μας να επεκτείνουμε το πρόγραμμα από 8,5 ψιλ θέσεις σε 15 χιλ θέσεις συμπολιτών μας που μπορούν να απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες. Για να μπορέσουν να συμπληρώσουν ένσημα και να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας

Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρωτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να αοφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία. Μετά τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους θα ήθελα να ολοκληρώσω την συνοπτική περιγραφή μιλώντας για την προστασία πιο ευάλωτων

Αυτά μέχρι τώρα. Διοότι ελαφρύνσεις των πολιτών θα συνεχιστούν . Τις επόμενες εβδομ.αδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς περισσότερων δόσεων και παράλληλα εξορθολογίζεται και η διαδικασία παραγραφής που θα γίνεται στην 10ετία και στην συνέχεια 5ετία.

Κοινωνική πολιτική είναι και η καθημερινότητα. Όπως το 1555 ο αριθμός του ΕΦΚΑ που λύνει γρήγορα προβλήματα και απαντώνται τα προβλήματα ενδιαφερόμενων. 8 στου 10 που τηλεφώνησαν δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση.

Ειδικά στον τομέα αυτό το έργο που έπρεπε να γίνει ήταν τιτάνιο. Στην αρχή και με συνετά βήματα ακυρώθηκε το αντισυνταγματικό πλαίσιο Κατρουγκαλου που δήμευε το εισόδημα επαγγελματιών. Η πτώση φορολογικού συντλεστή από το 22 στο 9% αύξησε εισόδημα πολλών συνταξιούχων. Καθιερώσαμε μόνιμες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις. Ακυρώσαμε τις περικοπές ελαττώσαμε αισθητά την προσωπική διαφορά και 1,4 εκατ ευρώ επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους τους οποίους εσείς στοχοποιήσατε. Μειώθηκε δραστικά η περικοπή που επιβλήθηκε στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται. Ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε να ανακτά την αξιοπρέπειά του. Προφανώς δεν λύθηκαν όλα τα ζητήματα όμως βλέπει ένα κράτος που εργάζεται. Ξεχωρίζω ένα τις εκκρεμείς συντάξεις. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες συντάξεις βγήκαν μέσα στο 2019. Αύξηση 140%.

Advertisements

Για τις συντάξεις: Τέτοιες ημέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες για να σηλώσει τα λίγα ευρώ που μπορούσε. Θα μπορόυσα μόνο γι αυτό να μιλήσω. Ευτυχώς όμως εκείνες οι στιγμές είναι μνήμες. Μνήμες όχι αναμνήσεις γιατί οι δεύτερες είναι παθητικές και ίσως πιο ανώδυνες. Οι πρωτες μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν τώρα ο Τσακαλωτος ζητά να επιστρέψει με τον κ. Βαρουφάκη στο προσκήνιο

 • Τραύμα για τον πολίτη που ζει τον κίνδυνο όχι μόνο ανέχειας αλλά και ψυχολογικής αποξένωσης. Είμαστε υπερήφανοι γιατί μέσα στην πανδημία η Ελλάδα μείωση κατά 5 μονάδες την ανεργία.
 • Παρά τις διεθνείς αντιξοότητες δεν μας αρκεί ότι τονώνεται το διαθέσιμο εισόδημα εργαζόμενων. Γνωρίζουμε ότι στην αγορά εργασίας υπάρχουν ακόμα αρκετές στρεβλώσεις. Τώρα όμως έχουμε στην διάθεσή μας εργαλεία για να τις αντιμετωπίσουμε. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης ήταν ένα. Η μείωση ανεργίας. Η απουσία από την εργασία είναι εξορία από την κοινωνική ζωή.
 • Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει τηλεργασία και ζήτημα αποσύνδεσης. Εισάγει ρήτρες για παρενόχληση και διακρίσεις. Η Ελλάδα ανέβηκε 12 θέση στον κόσμο για πλήρη νομική ισότητα ανδρών γυναικών
 • Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται στην απασχόληση. Η χώρα διαθέτει ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας και προστασίας των παιδιών που δουλεύουν στα ντελίβερι. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει. Τι κάνατε εσείς 4 χρόνια; Τίποτα μηδέν.
 • Σε συμφωνία με εργοδότες οι εργαζόμενοι ρυθμίζουν χρόνο εργασίας και διακοπών.
 • Επί ημερών της δικής μας κυβέρνησης θεσμοθετήθηκε η γονική άδεια για πατέρα αυξήθηκαν οι μέριμνες για νέες μητέρες κίνητρα στις επιχειρήσεις για διαμόρφωση παιδικών σταθμών στους χώρους τους. Γιατί δεν τα κάνατε όλα αυτά 4 χρόνια.
 • Αυτή η μεταρρύθμιση, διευκολύνει το έργο της επιθεώρησης εργασίας. Με απόφαση της κυβέρνησης έχει γίνει ανεξάρτητη αρχή. Τα στελέχη της θα έχουν αυτόματη πρόσβαση στην Εργάνη 2 . Με αυτό οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει η κεντροδεξιά κυβέρνηση να το κάνει. 4 χρόνια τι κάνατε εσείς κ. Τσίπρα που γελάτε στα πρώτα έδρανα. Είδατε μερικά παράδοξα. Αυτό το μονοπώλιο της ευαισθησίας άλλοι το επικαλούνται και άλλοι το υπηρετούν στην πράξη.
 • Διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει παραπάνω ούτε μια ώρα χωρίς να μην πληρώνεται. Το κράτος δεν θα πληρώνει τα σπασμένα όσων εισοφοδιαφεύγουν. Κύριε Κουτσούμπα εδώ είναι ο νόμος του εργάτη όπως λέει και το δικό σας σύνθημα
 • Στα ζητήματα εργασίας κομβική τομή είναι η διπλή αύξηση κατώτατου μισθού στην χώρα. Τον παραλάβαμε 650 ευρώ και είναι 713 ευρώ και αν υπολογίσουμε ταυτόχρονη μείωση φόρων το συνολικό όφελος ξεπερνά 1000 ευρώ. Ένας επιπλέον μισθός για κάθε εργαζόμενο. Αυτό δίνει σήμερα την 9η θέση στην ΕΕ πάνω και από την Πορτογαλία που προβάλλουν ως πρότυπο. Η αύξηση αυτή είναι αύξηση και στις 3ετίες και επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Είναι χρήσιμο ανάχωμα στις συγκυρίες. Ο πρόσθετος μισθός δεν αντισταθμίζει πλήρως τις συνέπειες κρίσης όμως σε συνδυασμό με άλλες ενέργειές μας όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, πρωτοβουλίες στήριξης διαθέσιμου εισοδήματος αποτελεί πρόσθετη ασπίδα για τους πιο αδύναμους. Δείχνουμε για ποιους ενδιαφερόμαστε περισσότερο. Μια ακόμα πρωτοβουλία είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Για την κριτική της Αριστεράς να θυμίσω ότι αυτό είναι αίτημα της ΓΣΕΕ. Ο κάθε υπάλληλος θα ελέγχει ο ίδιος το ωράριο καταβολή υπερωριών και τα στοιχεία αυτά θα είναι στην διάθεση όλων των ελεγκτικών αρχών. Το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται στην βιομηχανία, εταιρείες φύλαξης και του χρόνου στην εστίαση τουρισμό κλπ.
 • Αιχμή της πολιτικής μας αποτελούν οι τολμηρές αλλαγές στο περιβάλλον απασχόλησης

Θα ήθελα να μιλήσω για 4 κεφάλαια κοινωνικής μας πολιτικής:

– Εργασία: καλύτερες συνθήκες δουλειάς

– Καταπολέμηση ανεργίας

– Κοινωνική ασφάλιση

Advertisements

– Προστασία πιο αδύναμων ώστε κανείς να μην μένει πίσω

Κοινωνική θα μπορούσε να ονομαστεί κάθε πολιτική μας. Προσλήψεις για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, στροφή σε ποιο ποιοτικά πανεπιστήμια, στήριξης κατάρτισης και επενδύσεις που έφεραν μετά από πολλά χρόνια πάνω από το φράγμα των 4 εκατ. εργαζόμενων.

 • Από την απόπειρα παράνομη είσοδο μεταναστών στον Έβρο. Την διαρκή απειλή της Τουρκίας, την πανδημία και ενεργειακή κρίση. Όλες αυτές οι κρίσεις έγιναν με τον τρόπο τους ευκαιρίες χωρίς να ανατραπεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης στον εργαζόμενο άνεργο συνταξιούχο.
 • Όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και εύκολα. Και δεν επιτεύχθηκαν σε ομαλές συνθήκες. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες εισερχόμενες κρίσεις
 • Σε ένα μήνα απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
 • Αποπλήρωση νωρίτερα τον δανεισμό της στο ΔΝΤ
 • Σήμερα η Ελλάδα είναι άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στην μείωση των φόρων
 • Μας άφησε ένα «γραμμάτιο» 100 δισ. ευρώ και ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο Διαρκής η καταιγίδα φόρων από την προηγούμενη κυβέρνηση
 • Να μην ξεχνάμε τι είχε προηγηθεί, μία τετραετία ψεύδους
 • Στόχος μας από το 2019 να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, πολλές δουλειές και καλύτερους μισθούς
 • Από την αρχή έχω διακηρύξει ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας είναι ο πολίτης. Όχι γενικά και αόριστα ο λαός, που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους. Για εμάς είναι ο πολίτης και κυρίως η μεσαία τάξη και οι πιο ευάλωτοι
 • Προκάλεσα την σημερινή συζήτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο μένοντας πιστός στην δέσμευσή μου να ενημερώνω την Βουλή για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Και γιατί αύριο συμπληρώνονται 3 χρόνια από την ημέρα που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν στην ΝΔ την διακυβέρνηση και σε εμένα το τιμόνι της χώρας

 

protothema.gr

Advertisements