Όνειρα: Η ανθρωπότητα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο των ονείρων εδώ και πολλά χρόνια. Εκείνοι που προτιμούν την εσωτερική πλευρά των πραγμάτων αντί για την επιστήμη, ερμηνεύουν τα όνειρά τους σύμφωνα με διάφορους ονειροκρίτες και βιβλία ονείρων, αφού πιστεύουν ότι, είναι εφικτό να προβλέψουν το μέλλον.

Advertisements

Όνειρα:
Οι ψυχολόγοι ωστόσο, πιστεύουν ότι τα όνειρα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση μας. Το υποσυνείδητό μας, προσπαθεί να μας πει κάτι σημαντικό μέσα από τα όνειρα.

Τα όνειρα, προκαλούνται από τα αρχαία ένστικτά μας, τον πολιτιστικό κώδικα, την εμπειρία των προγόνων μας και την προσωπική μας εμπειρία. Μια ψυχολόγος και εμπειρογνώμονας στον τομέα των ονείρων, Patricia Garfield, τα αποκαλεί «καθολικά όνειρα». «Όπως ένα στιφάδο, είναι πλούσιο σε τοπικά προϊόντα, τα γενικά όνειρα διαφέρουν μεταξύ των διαφορετικών λαών. Όλες όμως οι παραλλαγές, δημιουργούν το ίδιο υγιεινό γεύμα.»

1. Πτώση

Η πτώση, συμβολίζει τον φόβο για απώλειας του ελέγχου. Δεν μπορείτε πλέον να ελέγξετε κάτι στη ζωή σας επειδή έγιναν κάποιες δραστικές αλλαγές, για τις οποίες δεν ήσασταν έτοιμοι.

Advertisements

Μερικοί επιστήμονες εξηγούν τα όνειρα για πτώση με απλή φυσιολογία. Καθώς το σώμα βυθίζεται στον ύπνο, το νευρικό σύστημα αρχίζει να ηρεμεί, η πίεση του αίματος και ο καρδιακός ρυθμός μειώνονται. Ο κοιμισμένος σας εγκέφαλος, μπορεί να αντιληφθεί αυτή τη φυσιολογική αλλαγή ως κίνδυνο ή πλησιάζοντας τον θάνατο. Έτσι, σας κάνει να ξυπνήσετε ξαφνικά.

Η ανάποδη εκδοχή αυτού του ονείρου, δηλαδή το να πετάμε, συμβολίζει ότι πρόσφατα απαλλαχτήκαμε από κάποιο βάρος.

2. Δόντια που πέφτουν, τραυματισμοί και θάνατος

Το υποσυνείδητό ερμηνεύει τα δόντια μας ως όπλο. Ίσως αισθανθήκατε πρόσφατα άοπλοι και αβοήθητοι στον πραγματικό κόσμο.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας που μελετά τα όνειρα εδώ και πολλά χρόνια, συνδέει τα όνειρα με τα δόντια που πέφτουν, με κρυμμένο θυμό. Κατά κανόνα, όταν καταπιέζουμε το θυμό μας, συμπιέζουμε τα σαγόνια μας. Αυτό το όνειρο μπορεί να σηματοδοτεί ότι είναι καιρός να απαλλαγούμε από αρνητικά συναισθήματα.

Advertisements

Πολύ συχνά, μπορεί να βλέπουμε όνειρα, όπου κάποιος κοντά μας είναι τραυματισμένος, άρρωστος ή πεθαμένος. Αυτά τα όνειρα προκαλούν τη συγκίνηση. Ωστόσο, από άποψη ψυχολογίας δεν είναι τόσο κακά. Είναι απλά οι φόβοι μας για το μέλλον και τις αναπόφευκτες αλλαγές που μπορεί να συμβούν με όσους βρίσκονται κοντά μας. Εάν βλέπετε το δικό σας θάνατο, αυτό σημαίνει ότι κάποιο μέρος σας πεθαίνει και μένει στο παρελθόν, για να δώσει χώρο σε κάτι νέο.

Τα αντίθετα όνειρα για τη γέννηση και την αποκατάσταση, εμφανίζονται συνήθως όταν συμβαίνει κάτι καινούργιο στη ζωή ενός ατόμου και συμβολίζουν μια νέα εμπειρία.

3. Αποτυχία σε εξέταση ή δημόσια εκτέλεση

Πρόκειται να κάνετε μια εξέταση και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι, δεν θυμάστε τίποτα ή δεν μπορείτε να πείτε λέξη, ενώ στέκεστε μπροστά σε κοινό. Είναι πιθανό ότι είχατε άγχος λίγο πριν πάτε για ύπνο ή ανησυχούσατε πολύ για κάτι.

4. Ακατάλληλα ρούχα ή απουσία κάποιου

Advertisements

Στο όνειρό σας, εμφανίζεστε σε ένα δημόσιο χώρο που φοράτε ακατάλληλα ρούχα ή δεν φοράτε τίποτα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στα συναισθήματα που συναντήσατε στο όνειρό σας. Αυτά τα όνειρα ακολουθούνται συνήθως από μια αίσθηση ντροπής και αμηχανίας.

Ο ψυχολόγος Ian Wallace λέει: «Σημαίνει ότι αισθάνεστε ευάλωτοι στη νέα σας δουλειά ή στη νέα σας σχέση και φοβάστε ότι οι άλλοι θα μάθουν τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά σας.» Ωστόσο, αν δεν νιώθετε ντροπή στο όνειρό σας, αλλά υπερήφανοι για τον εαυτό σας, το όνειρο έχει την αντίθετη έννοια. Ίσως αισθάνεστε την έλλειψη αναγνώρισης και θαυμασμού και θα θέλατε από τους άλλους, να δουν τα ταλέντα σας, καθώς και την προσωπικότητά σας.

Εάν πρόκειται να αντιμετωπίσετε ένα σημαντικό γεγονός ζωής στο κοντινό μέλλον και έχετε ένα όνειρο ότι εσείς ή κάποιος φίλος σας εμφανίστηκε ακατάλληλα ντυμένος, αυτό σημαίνει ότι έχετε κάποιες αμφιβολίες για το γεγονός. Για παράδειγμα, μια νύφη μπορεί να δει τον γαμπρό της να φοράει στολή κλόουν πριν από το γάμο τους.

5. Να σας κυνηγάνε ή να σας πιάνουν

Advertisements

Τα όνειρα αυτά έχουν πολλές διαφορετικές έννοιες.

Δώστε προσοχή στο πράγμα που σας κυνηγάει. Συμβολίζουν ένα δυσάρεστο συναίσθημα ή κατάσταση από την οποία προσπαθείτε να ξεφύγετε στην ζωή σας. Μπορεί να είναι κάποιο χρέος ή εθισμός. Σας έχει κυνηγήσει ποτέ κάποιος που γνωρίζετε; Σκεφτείτε με τι ή με ποιον συσχετίζετε αυτό το άτομο. Μπορεί να υποδηλώνουν κάποιο άλλο άτομο ή ακόμα και ένα μέρος της προσωπικότητάς σας, το οποίο δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι υπάρχει.

6. Καταστροφή ή αποκάλυψη

Ο καθένας από μας έχει ονειρευτεί φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Σε αυτές, φοβόμαστε για τη ζωή μας και τη ζωή όσων βρίσκονται κοντά μας. Αυτά τα όνειρα, μπορεί να υποδηλώνουν προσωπικά προβλήματα που έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο ή είναι η αίσθηση, ότι απειλείστε από κάτι. Φυσικά, τα σταθερά μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες, επιδεινώνουν την κατάσταση. Ως αποτέλεσμα, αρχίζουμε να αισθανόμαστε ευάλωτοι στον σύγχρονο κόσμο.

Μερικές φορές όταν έχουμε έναν εφιάλτη, προσπαθούμε να φωνάξουμε δυνατά, αλλά αισθανόμαστε ότι η φωνή μας δεν βγαίνει. Αυτό μας προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο φόβο. Οι ψυχολόγοι το δικαιολογούν ως υπνική παράλυση.

Advertisements

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης του ύπνου, του διαστήματος δηλαδή που βλέπουμε τα όνειρα, ο εγκέφαλός παραλύει σκόπιμα το σώμα μας. Αυτό γίνεται για να μπορέσουμε να μείνουμε ακίνητοι και να μην επιχειρήσουμε στον ύπνο μας το τρέξιμο, το άλμα κλπ.

Οι άνθρωποι που έχουν παράλυση του ύπνου συνήθως ξυπνούν νωρίτερα από την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης. Εκείνη την στιγμή, βρίσκονται σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και πραγματικότητας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στο να κινηθούμε, να μιλήσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις να αναπνεύσουμε.

7. Ελαττωματικός εξοπλισμός ή οχήματα

Προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή και σπάει αμέσως. Για παράδειγμα, το τηλέφωνό σας σταματά να λειτουργεί και δεν μπορείτε να καλέσετε κανέναν. Σύμφωνα με την Patricia Garfield, τα όνειρα αυτά εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και συμβολίζουν τις ανησυχίες για τις σχέσεις ή την απώλεια συναισθηματικής σχέσης με κάποιον.

Όνειρα όπου προσπαθείτε να χειριστείτε ένα όχημα που δεν λειτουργεί σωστά ή που διαλύεται, ανήκει στην ίδια κατηγορία. Είναι πιθανό ότι στερείστε υποστήριξη και δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας μια δύσκολη κατάσταση.

Advertisements
Advertisements